Saturday, 3 June 2017

Kekal Bertenaga di Bulan Puasa

Assalamualaikum semua... Selamat Berpuasa, diam tak diam dah seminggu rupanya kita berpuasa. Ok tak? Kalau yang bekerja tuuu bulan puasa ni laa best kann, sebab waktu kerja dah jadi singkat, balik pun awal kan? Heehee. So harini kite nak share sikit pasal puasa. Penting taw terutamanya untuk ibu-ibu yang mengandung, menyusu baby, bulan puasa ni lahh bulan yang paling mencabar. Macamana cara nak kekal berpuasa tanpa rasa penat dan membahayakan kesihatan? Kite nak share cara kita taw, pagi-pagi masa sahur kite makan nasik, kurma 3 bijik, dan shake ESP. Haaaaa rahsia dia, ESP lah. Ade beza taww. Macam tahun lepas kite mengandung dan menyusukan anak dalam masa yang sama. Ya Allah jangan cakap nak puasa, nak bangun pun terketar-ketar lutut. Sangat mencabar, masa tu pulak tengah alahan teruk,awal pregnancy. Boleh bayang tak, sampai suami kite asyik cakap, tak payahlah puasa, Kesian nengok huhuhu. Jaddinya adelaa dalam 10 hari tinggal puasa FUUUUHHHH.  rugi sangat rasenya. Kalaulah dulu dah kenal dan dah tahu perlu amik supplemen, mesti dapat puasa penuh. Bile lagi kan nak rasa puasa penuh, time mengandung jelaa. hihi. 

Dan tahun ni, kite berpuasa sambil menyusukan baby 5 bulan,alhamdulillah belum miss lagi setakat ni. Sangat berbeza perasaan nye, takde rase menggigil-gigil sebab lapar, cuma dah petang-petang gitu baru rasa haus, Normal lah kan, ibu menyusu memang kene minum air yang cukup. Lepas berbuka memang konsisten lagi habiskan air dua botol=2 liter. selebihnya topup bila bangun sahur. Kite ni jenis yang suka minum air, so memang takde masalah lah. Nak cerita macamana ESP ni bagi efek yang sangat positif dan membantu kite.

ESP ni adalah ENERGIZING SOY PROTEIN. Word ENERGIZING tu pun dah membawa maksud die kan. hehe. Protein soya ni amatlah bagus taw sebab kalau nak bandingkan dengan protein dari sumber tumbuhan. Kenapa?

  • Protein dari haiwan mengandungi bahan kimia. Sekarang memang dah normal laa ayam cucuk hormon nak bagi besar,gemuk-gemuk. Hormon untuk tambah daging dan jugak antibiotik. Jadi secara tak langsung bila kite consume protein dari haiwan, kite pun turut sama dapat tempias dari bahan kimia yang disuntik wuuuuu horrorr rase. Bukan tak boleh langsung tapi kene berpada-pada lah kan. Kecuali memang ayam tu dilabel ayam organik, tak guna bahan kimia untuk boost growth.
  • Kedua protein dari sumber haiwawn tinggi kandungan lemak dan kolesterol. Normal lah kan ade lemak, tak banyak sikit pun perlu diambil, kene monitor pengambilan untuk elakkan lemak berlebihan.
ESP ni diperbuat daripada soya. Jadi part lemak dan kolesterol pun dah kite elak. Dan soya yang digunakan untuk pembuatan ESP adalah soya yang non-GMO atau takde anasir-anasir luar yang mengganggu pertumbuhan, perkembangan soya ni. Semua ditanam secara organik dan  semulajadi. Setiap proses dipantau sehinggalah terhasilnya ESP ni.
Dalam ESP pulak, terdapat Asid Amino perlu yang tidak dapat dihasilkan oleh badan.

Kebaikan ESP:

  • Membantu mendapatkan otot, rambut, dan kuku yang sihat. Abam-abam yang nak sado amat digalakkan untuk ambil ESP untuk build muscle kan. Otot dibina dari protein, so memang convenient sangat ESP ni. Untuk kuku dan rambut pun sama, jadi takdela rambut rapuh senang putus atau bercabang kan.
  • Membantu mendapatkan kulit yang sihat dan cantik. Kite perlukan bekalan protein setiap hari untuk proses bina sel baru. Sel kulit kita hari-hari mati taw, so nak renew tu, perlunya ambil protein untuk pastikan sel yang terhasil adalah sihat.
  • Yang paling penting, yang ni laa yang paling membantu sepanjang bulan puasa ni, ESP bekalkan tenaga dan stamina yang kekal lama dan boleh bertahan sepanjang hari. Kenapa? Badan kita akan detect karbohidrat dulu untuk dicerna dan ditukarkan kepada tenaga. Contoh karbohidrat biasa adalah nasi. Jadi bila kita sahur dengan nasi, badan akan detect dan tukar pada tenaga instantly. Dah masuk tengahari mula rasa penat, badan tak cukup sumber nak convert kepada tenaga. Sini lah pentingnya ESP ni, sebab die terdiri dari Protein. Protein ni sumber yang lambat dicerna dan sebab tulah kita akan rasa kenyang lama dan sepanjang hari tak rasa penat. Best ke best?
  • Menganduni isoflavones yang membantu mengurangkan risiko kanser payudara dan prostat. 
  • Membantu menjaga kesihatan jantung dengan membantu merendahkan kadar LDL(kolesterol jahat)
  • Bagi ibu mengandung pula, protein membantu dalam perkembangan bayi iaitu untuk penghasilan organ sel dan tulang.
  • Untuk ibu yang menyusu pula, ESP boleh membantu bertindak sebagai milkbooster dan susu yang terhasil pun pekat

KEISTIMEWAAN ESP:
  1. Membekalkan 14g protein/serving berbanding makanan lainlain. Yang penting tanpa gula, tanpa lemak dan tanpa kolesterol
  2. NON-GMO soy.Soya organik dan tanpa hormon tambahan.
  3. Melalui proses istimewa dimana setiap langkah dari sumber sehingga terhasilnya ESP dikawal dan diselia dengan rapi untuk mengekalkan kualiti dan mutu.
  4. Lengkap dengan 9 Asid Amino yang tidak boleh dihasilkan oleh badan dan hanya boleh dilengkapkan melalui diet harian.







Best ke best? kite memang dah jatuh hati habis dekat ESP ni. Selain manfaat yang banyak, jimat masa taw. Pagi-pagi kelam kabut nak breakfast tak sempat, shake je ESP, 2 minit dah siap :)


Nak dapatkan ESP  anda?

Hubungi saya 
PENGEDAR SHAKLEE SEPANG, SALAK TINGGI, KOTA WARISAN DAN NILAI
NINA FARHANA
017-9050763

COD:SEPANG,SALAK TINGGI, KOTA WARISAN DAN NILAI
POS SELURUH MALAYSIA