Posts

Showing posts from March, 2017

Cara Elakkan Gastrik

Image
Assalamualaikum semua. Dah breakfast ke belum? Belum? Ishish jangan ggituu,tak pasal2 kene gastrik kang camane? Seksaaa oi,pedih perut. Sempatlaa merasa sekejap sb slalu skip2 makan zaman kerja dulu. Masuk ofis pukul 8. Pukul 7 dah kene siap2 gerak. Breakfast memang kelauttt. Dah masuk ofis kadang2 ade kerja urgent nak kene setelkan,bersambung meeting pulak..Tuudiaaaa lunch pn tah kemana kul 4 5 bru jumpa makanan.Kalauuu laa dulu dah kenal dengan ESP Shaklee,mesti selesai masalah😣 korang taktaw camana rase gastrik? Pedih oi perut taktaw nak habaq,betui la kut asid lam perut duk korek2 dinding perut kikikiiki hiperbolaa gituπŸ˜‚πŸ˜‚ ni nak bg tips sikit nak hilangkan gastrik uols tu 😘😘

Tips pertama

JANGAN berlapar untuk jangka masa yang lama. Jangan jadi macan kite,kalau buat koje memang tak brhenti selagi tak siap. OCD pun ade jugak rase hehe. Kalau terpaksa pun makan benda ringan2 jangan sesekali biarkan perut kosong

Tips kedua
Kalau dah terkeenaa tu kan,walau cuba elak, cuba minum su…

Tips Travel Bersama Anak Kecil

Image
Assalamualaikum semua.. kalau korang sampai kt post ni Tahniahhh!! SILA PUJI DIRI SENDIRI.kenapaa? Kerana korang adalah ibubapa yang tak sanggup tinggal anakanak dirumah terkontangkanting sementara korang berseronok2 diluar sana. Kekeke..over nau ayatnya. Hehe. Tapi gitula,tak tercapai dek akal oi nak tinggal anak,pastu kite duk p seronok2 plak kan. Hehe ni penyakit makmak sangat. Kite ni nak g kluar rumah sidai baju ponn duk fikir anak ok ke tak tinggal dalam rumah. Siapa rasa dia ade sindrom overattached macm kite ni sile angkat tgn. Hehe. Takpeee jangan tinggal anak anda,meh kite kongsi tips nak travel ngan anak2 cinonets ni. Tapii korang kene la sesuaikan dengan situasi msing2 ok. Budak2 ni mcm2 peel,jadi mommies kene pandai handle situation jangan menggelabah. 😁😁

Tips pertama
MAKE SURE ANAK ANDA SELESA

Naik aeroplane ke kereta ke traain ke. Wajib pastikan anakanak selesa,tambah2 kalau travel for long distance. Pastikan anakanak dah bersih, maksudnya pampers dah tukar, baju tak …

Cara Dapatkan Kulit Halus Dan Pudarkan Parut

Image
Assalamualaikum..huihh dah bersarang lama tak update blog.. line tenet kat kampung slowwww sangaattt memang sakit hati kalau ingat hehe.rumah pulak takdok wifi,maka berrhuhuuhuu laah kite. Ni kite pinjam hotspott mak sat..kitee raseee kannn umobilee ni kalau kt KB ni memang terukk sangatt. Haihh. Takpelah alang2 dh dapat blogging ni, kite nak share sikit pasal cara nak dapatkan kulit halus and pudarkan parut. Sebab apa? Sebab dah berapa orang tegur, eh dulu bukan ke parut jerawat bersepah atas dahi? Hehe okkayy sentapsss. Nasib baik yang tanyee tu memang geng hazaaabedaaaahhhh, takpayah nak sentap lamalama,buang karennn je. Haha

Ehhh yeke dahh takde? Tak pernah nak belek muka sendiri gituulaa,belek mukaa anak lagiii best hehe. Tudiaaa, apoo lgi,depa duk kata laaa, haa laa tokey vitamin tu pasaall kulit cantik. Hehe nak yeee kan kanggg korang kata kitee perasann. Kihkih. Tapi ye kan dalam hati je aci kann. 😁😁 cahaya2 nurr iman pun mungkin jugak ni kott kekekeke

Haaa untukk korangg je…

Kebaikan Herbal Blend Cream Shaklee

Image
Assalamualaikum semua. Post hari ni khas untuk ibuibu yang ade anak kecik.. haa gitu nama dia. Yelaa ade anak kecik ni,kene gigit nyamuk kee semut kee serangga ke kadang2 sampai bengkak2 berbekas parut lagi taw. Macam kite kalau balik kampung terutamanya,huihh suke bebenau laa die dekat dua beradik ni. Bengkak sana bengkak sini,walhal tido katil sama,melekaat je. Siang hari pulak bukan duk bkubang main kt bawah rumah,tp merah2 tu toksah cakap laa tak banyak sikit mesti ada. Ubat pulak takyah cakaplaaa itu ini try mestika laa ubt farmasi laa semuaa tak jalan. Sejenis budak iman ni,kulit die kalau kene gigit ya ampunn over merah bengkak dieee. Sadis tgk πŸ˜…


 tapii sejak jatuh cinta ngan shaklee ni,kite try herbal blend cream ni amaattlaa sesuai untuk kulit die. Kalau kene gigit je nampak merah trus sapu, pastu sapu lg time teringat, yang kite prasan memang bengkak cepat surut,hilang. Kalau dah berdrh digaru,bila letak cream ni,cepat kering dan lang sung tak tinggal parut. Menyesal tak ke…

Wallpaper DIY

Assalamualaikum. hari ni penatt laa duk skodeng blog orang cari idea nk diy wallpaper.. Alhamdulillah Allah mudahkan urusan, mampu beli rumah kecikkecik untuk berteduh. Dah pening cari idea hehe. AAde yang suggest guna wallpaper, ada yang suggest guna stensil je. Wallpaper ni kalau beli yang mahal berbaloi2, memang tahan lama. tapiii kalau yang nk bajet2 macam kite nii, nak beli yg murah karang tak smpai setahun terkoyak laa tercabut laa haruu je 2 3 kali kejee pulakk kannn...

so hasil skodeng2, kite decide nak guna Stensil je. Kenapa? Sebab jimat dan kite sebenarnya sukaaaaa buat benda2 kretip gini. ewaahhhhh nak jugak cakap kretip. sukaa laa kan kunun nak tnjuk hasil keras tangan hahahah

So kite paste siini jelah,

nanti senang nak cari link balik kikiki

http://misdalila.blogspot.my/2010/07/stencil.html

http://rosalina-alyna.blogspot.my/2012/02/teknik-stencil-ingat-tak-pasal-teknik.html

tenggok nanti jadii ke ta jadiiii hehehehehehe baaaiibaiii nk g kemas brg masuk kotakk pulakkk :p

Kebaikan DTX Complex

Image
Jagalah hati, jangan kau kotori, jagalah hati, lentera hidup ini. Gituuu hehe. Eh lupa bagi salam. Assalamualaikum. Sajee jee cakap pasal hatii hatiii ni, nampak tak penting ke tak penting hati ni dalam kehidupan manusia. Cerah hatinya, cerah laaaaaa hidupnye hehe. Cakap pasal hati kite nak share satu produk Shaklee yang berkaitan dengan hati. Ape DTX Complex ni dan apa kebaikannya?
Hati merupakan organ terbesar di dalam tubuh manusia dan mempunyai keupayaan untuk regenerate sendiri atapun membina semula dengan sendiri.  Fungsi hati dalam badan manusia? Bertindak sebagai ejen detoksifikasi. Proses metabolisma protein dan penapaian bakteria makanan dalam usus akan menghasilkan ammonia. Ammonia ini akan didetoksifikasi oleh hati dengan menggabungkan bahan-bahan toksik dengan bahan yang kurang toksik. Bahan ini kemudian disingkirkan melalui proses perkumuhan oleh buah pinggamg. Oleh itu, untuk memastikan buah pinggang kite sentiasa sihat, hati perlulah sentiasa sihat untuk menjalankan pr…

Resepi Puding Caramel Ekspress

Assalamualaikum. Harini kite nak share cara buat puding karamel atau puding gula hangus terpaling simple. Sesuai sgt untuk yang bujang takde perkakas yang sesuai tu hehe jangan risau dah tak payah beli 😊

Bahan:
Telur gred B 7 biji
Susu pekat 3/4 tin
Air suam secawan
Esen vanilla
Gula

Cara:
Mulamula panaskan 2 sudu gula dalam loyang. Jangan sampai hangus nanti rasa tak best.

Kemudian campurkan bahan lain dalam satu bekas,pukul dengan whisk kalau takdoo pakai sendokk pun jadi haa hehe

Pastu letak loyang dalam kukusan, masukkan adunan,kukus 45 minit.

Cara nak tahu dah masak? Cucuk garfu atau lidi,kalau tak melekat,dah masaklaa tu. Sejukkan skjap,telangkupkan atas pinggan kee besen kee ikut suka korang laa hehe. Dah siapppp! Nak lg best simpan dalam peti sejuk skjap,kluarkan sejuk2 ngapppp perghh nikmatt! Hehe

Selamat mencuba!


Eh,kalau xdo periuk nk kukus,amik jaaa periuk paling beso yg muat saiz loyang tu,isikan air,lapik something cwn ke mangkuk ke,haaa letak loyang. Sonang jooo.usaha …

Resepi Brownies Kedut Paling Simple

Image
Assalamualaikum..haaa messtii ade yang tersesat sampai sini kann sambil cari resepi nak minum petang heehe..Selain buat bisnes Shaklee, kite pun ade buat bakeri kecilkecilan jee kt rumah.amik oder jiranjiran,adik bradik,kadang2 kawan ofis husband. Sajee jee sebab kite memangg sukeeeee sangat meroti,mempizaaa membaking segalaa ni. Hehehe. Peminat series Cake Boss okee.taktaw kene google heheeee..Harini kite nak share resepi brownies kedut untuk semuaaa. Fav anak2 buah dgn kakak2kitee taw. Sb brownies kite tak manis sangatt.pahit2 manjaaa gitu. Baru btul makan chocolate taww.kalau manis namanyaa makan gula hehe..Ade yang cakap susah nak buat? Susah kalau malas hehe. Nak rajin mai pm kite meh nak bg aura rajin buat kek haha. Ok kite tengok bahan dulu ye. 1. 90 g butter
2. 170 g cooking Chocolate (tak kisah jenama apa kite slalu pakai Beryls jee)
3. 35 g serbuk koko Satukan semua bahan ni dan cairka. Kalau ade microwave senang,masuk,panaskan dah siap. Yang takde, pakai waterbath biasee p…

Kebaikan Vitamin B-Complex Shaklee

Image
Assalamualaikum semua. Ada tak ibu-ibu mengandung yang tak boleh telan pil yang KK bagi. KK tu klinik kesihatan ye hehe. Mesti adaa kann? Kite geng! Tengok ubat kaler merah terus imagine darah dan otomatik nak uweekk uweekkk hehe.. Ni kite nak kenalkan korang, ibuibu mengandung, supplemen terpenting abad ini untuk ibu mengandung. Ape kebaikan B-Complex Shaklee ni? Meh tambah ilmu sikit :)
Asid Folik pertama di dunia dengan kadar kebolehserapan yang sangat tinggi dan berkualiti. Asid folik semulajadi tidak mudah diserap oleh tubuh dan hampir 99% asid folik yang terdapat dipasaran bersifat sintetik.B-Complex Shaklee mengandungi 8 komponen Vitamin B,termasuklah Biotin dan asid folik.Vitamin B adalah vitamin larut air, sebarang lebihan tidak akan disimpan sebaliknya disingkirkan melalui sistem pencernaan. Sebab tu la penting sangat untuk kite consume Vitamin B kompleks ni setiap hari.
ANTARA KEBAIKAN VITAMIN B SHAKLEE
Membantu sistem penghadaman, mengurangkan masalah keletihan dan kelesuan…

Kelebihan Daftar Ahli Dengan Group SuperStars

Assalamualaikum. Untuk sesiapa yang masih tercari-cari atau berfikir untuk daftar ahli, jom baca kenapa anda perlu daftar dengan kami? Apa kelebihan daftar ahli dibawah Group SuperStars di bawah naungan Master Salwa Al'Izzah dan Master Ithnin ni?

Sebelum tu, untuk pengetahuan, Master Salwa dan Master Ithnin merupakan Master Coordinator yang terpantas dalam sejarah Shaklee Malaysia yang berjaya menaiki rank tertinggi dalam Shaklee selepas 7 bulan FOKUS secara INTENSIF dalam mempromosi secara online dan offline.Setiap ahli yang mendaftar dibawah Group SuperStars akan menerima khidmat bimbingan dan konsultasi terbaik secara berterusan. Kalau ada sebarang masalah sentiasaaa boleh ajukan kepada Master2 diatas untuk tindakan lanjutBagi anda yang berminat untuk menjalankan bisnes dan menjadi salah seorang Shaklee Independant Distributor, anda akan di bimbing secara terus berkenaan bisnes, strategy marketing, product knowledge dan panduan berkenaan bagaimana cara untuk handle atau consult …

Kebaikan Sustained Release Vita-C Plus Shaklee

Image
Assalamualaikum semua apa khabar? Harap sihat sentiasa hendaknya. Kite sihat tapi lagi 3 orang kat rumah duk sokseksoksek.Pagi tadi dah telan 2 biji Vitamin C harapnya hilanglah sakit tekak selsema ayahnya. Anaknya pulak ade vitamin c chewable,yang tu takpayah paksa makan pun die mintak2 haha. Oklah alang2 kite share sini pasal kebaikan yang terkandung dalam Vitamin C Shaklee ni untuk yang taktaw lagi ye.

Sustained Release

Kenapa ade perkataan sustained release ni,penting ke sampai siap tampal beso2 kt botol? Haa tulaa bezanya Vitamin C Shaklee dengan vitamin c lain yang ada kat pasaran.
Setiap tablet mengandungi 7.5 biji oren termasuk kulitnya sebanyak 500mg. Sustained Release ni maksudnya Pelepasan secara berterusan. Maksudnya khasiat dalam tablet ni dilepaskan secara perlahan-lahan ke dalam sistem tubuh badan. Vitamin C ni bersifat larut air dan tidak boleh disimpan didalam badan tapi vitamin c shaklee ni dilepaskan secara perlahanlahan ke dalam badan disebabkan formulasi khas ni. …

Tips Wean Off Anak

Image
Assalamualaikum semua pembaca kesayangan kite, sihat tak? Harini kite nak kongsi cerita pasal proses wean-off anak atau pun bahasa melayunye proses bercerai susu, gituuu kelasss speaking siikit hehe. Maaf kalau terpanjang ke ape kan, harap yang membaca boleh dapat manfaat la sedikit sebanyak daripada perkongsian kite ni insyaAllah. Proses nak wean-off ni memang sangat memenatkan, mental, dan fizikal hehe. Tapi kalau mak jenis yang hati kering tu agaknye kejap  je dah setel kan? hehe kite ni hati tisu, anak buat drama terus rasa tak sampai hati, tewas tersungkur ahahh.oklahhhhh jommmm mulakan!πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ 1. TAKE IT SLOW. Pelan2, org melayu kata, jangan gopoh. Yelah,cube bayangkan,dua tahun anak2 kita duk menempek dengan kite, ingat senang-senang dalam satu malam boleh terus ajar die berhenti menyusu? NO NO. Kite kene sabar, ingat, emosi anak kene jaga. Masa kite menyusu tu lah masa untuk kite betul2 fokus bonding dgn anak kan? Of course laa anak rase pelik kenapa tiba2 je tak boleh menyu…

Kebaikan Vitalea Shaklee

Image
Assalamualaikum semua pembaca. Ade yang berjaga  lagi ye? sameelaa kite, malam2 jadi burung hantu, anak kite berjaga malam T_T so harini sambil2 jaga anak, kite nak share kebaikan VITALEA SHAKLEE. All in one tablet okeyyy. Vitalea ni multivitamin dan multimineral yang pertama dicipta didunia taw. Dikenali sebagai Vitalize-Mineral atau disingkatkan menjadi VITAMIN. Mengandungi
VITAMIN A VITAMIN D VITAMIN E  VITAMIN C ASID FOLIK VITAMIN B1 VITAMIN B2  VITAMIN B3 VITAMIN B5 VITAMIN B6 VITAMIN B12 BIOTIN KALSIUM FOSFORUS IODIN ZAT BESI MAGNESIUM COPPER ZINK
Haaaa kauuu, panjangg okeyy list diaaa.. ALLL IN ONE TABLET. Dah takpayah risau tak cukup nutrisi ke apeee hehe




Setiap tablet mengandungi 30 nutrisi harian lengkap yang diekstrak daripada sayuran dan buah-buahan.Juga mengandungi 12 vitamin dan 7 mineral penting Disaluti serbuk nutrisi spirulina.Dihasilkan dengan kaedah eksplosif kompleks disebut "EXPLO-TAB". Merupakan tablet multivitamin yang paling pantas didunia terlarut di…